Mede-eigenaar Marco Jansen trekt zich terug en gaat zich op eetcafé en bistro richten

Door Luuk Stam

HENGELO – Hij was de afgelopen jaren al hét gezicht van café-zaal De Jongens in de Hengelose Bleekstraat, maar sinds 1 mei van dit jaar is Raymond Jolij hier ook volledig eigenaar. “En natuurlijk ben ik daar trots op”, zegt de Hengeloër, die hier al onder meer een cocktailkaart introduceerde en zijn liefhebberij voor speciaalbieren duidelijk liet terugkomen. Twaalf bierkranen hebben ze hier nu, waarvan elf met geregeld wisselende speciaalbieren. “Mensen komen hier en vragen: ‘Heb je alweer een nieuwe?’”, vertelt Jolij. “Dan zeg ik: ‘Ja! Ik heb nu een hele mooie!’ Dan proeven ze die, raken ze ook enthousiast, dat vind ik super!”

Café De Jongens ontstond vijf jaar terug nadat een groep van tien Hengelose vrienden besloot om het pand van toenmalig café Marktzicht te kopen en dit voor het dorp als café te behouden. Samen richtten de vrienden een maatschap op, Richard en Marco Jansen – vader en zoon – huurden het volledig verbouwde pand vervolgens van die maatschap om er hun café te beginnen. Jolij is al sinds de start van De Jongens in 2018 werkzaam in dit café en bijbehorende zaal. Nadat Richard Jansen vervroegd met pensioen ging, ontstond er een constructie waarbij Jolij naast Marco Jansen mede-eigenaar werd. Nu neemt hij de rol van eigenaar volledig op zich.

Passie
De groep van tien vrienden – onder wie ook Marco Jansen en Raymond Jolij – is nog steeds eigenaar van het pand, maar het runnen van het café is voor Jansen niet langer te combineren met zijn werk voor het nabijgelegen eetcafé Jansen & Jansen en Bistro De Smederij. “Door hier nu uit te stappen, creëer ik voor mezelf wat meer rust”, vertelt hij. “Het café was met name voor mijn vader echt zijn ding. Nadat hij stopte, was het idee dat ik hier meer zou gaan zijn, maar dat heb ik niet waar kunnen maken. Mijn ding ligt meer bij het eetcafé en de bistro. Raymond z’n hart ligt hier, dit is zijn passie. Hij heeft het café en de zaal de laatste jaren op de kaart gezet. Wat dat betreft kan ik het met trots en met een gerust hart overdragen.”

Voordat Jolij hier vijf jaar terug aan de slag ging, werkte hij als inkoper voor een horecagroothandel. Daarnaast was hij actief als kelner op bruiloften en partijen. Aanvankelijk was het plan om ook het werk als barman bij De Jongens naast zijn reguliere werk te gaan doen, maar al binnen een jaar was het hier in het café en de zaal zo druk dat de Hengeloër besloot om zich volledig op De Jongens te richten. In de zomer van 2019 werd hij mede-eigenaar, door corona heeft hij in die rol nog nooit een volledig jaar gedraaid. “Het is in die vijf jaar één grote rollercoaster geweest”, blikt Jolij terug.

Coronaperiode
In maart 2020 ging de deur op slot, pas in voorjaar van 2022 kon die deur definitief weer open. Gesteund door zijn team, door zijn vrouw Ursula – die naast haar baan in de geestelijke gezondheidszorg op de achtergrond volop meewerkt – en kinderen Jorg en Lieke wist Jolij het café en de zaal na de onzekere coronaperiode weer volledig tot leven te brengen. “We hebben met z’n allen de schouders eronder gezet en heel hard gewerkt om de loop er weer in te krijgen”, vertelt hij. “Ook door dingen te organiseren, van een pubquiz tot noem maar op.”

Het loonde. Inmiddels is het hier weer ieder weekend druk. Jong en oud weet de weg naar dit café te vinden. “We doen er ook alles aan om uit te stralen dat iedereen hier welkom is”, vertelt Jolij. “Dat zorgt ervoor dat de jeugd hier ’s avonds komt, maar dat er ook tafeltjes vol met alle leeftijden zitten. En dat bij de open haard dan een paar zeventigplussers een drankje zitten te doen, die zich hier ook helemaal thuis voelen, dat vind ik het mooie.” Marco Jansen knikt, ook hijzelf drinkt hier graag af en toe een biertje: “Het heeft zich echt ontwikkeld tot een huiskamer van het dorp, een plek waar iedereen lekker kan gaan zitten.”

Samenwerking
Nu Jolij hier volledig eigenaar is geworden, is café De Jongens volledig los komen te staan van de andere twee horecazaken van Jansen. Maar – zo benadrukken beide – dat wil niet zeggen dat ook de samenwerking verleden tijd is. “Het kan nog steeds prima zo zijn dat er bijvoorbeeld een bruiloft in de tuin van de bistro plaatsvindt en dat het feest ‘s avonds bij ons in de zaal is”, vertelt Jolij. “En voor catering zullen we nog steeds de hapjes van Jansen & Jansen laten komen. Dat blijft, maar het idee dat het allemaal één geheel is, dat was al niet zo en dat is nu helemaal niet meer zo.”

Jolij is dan ook volop bezig met het uitwerken van eigen ideeën. Zo verschijnt binnenkort het Café De Jongens Hengels Blondje. “Op de tap, met eigen glaswerk, eigen viltwerk”, vertelt de kroegeigenaar. “Ik heb het zelf al geproefd, het smaakt super. Een café met een eigen biertje, dat vind ik mooi. En ik geniet ook echt van het werken met ons team, we doen het hier met z’n allen. Ik zeg altijd: als het druk is, moet er gebeuren wat er moet gebeuren, maar ik ben niet jullie ‘baas’. Ja, nu wel de eigenaar, maar die rol, daar groei je ook in. Ook dankzij Richard en Marco. Van hen heb ik veel geleerd, daar ben ik heel dankbaar voor.”